Als je in Argentinie, Paraguay of Uruguay over straat loopt, heb je grote kans iemand tegen te komen die iets drinkt uit een kalebasvormige beker door een metalen rietje. Wat ze drinken is yerba mate-thee met een bombilla uit een gourd of kalebas.

Yerba mate wordt gemaakt van de bladeren van de Zuid-Amerikaanse hulstboom die alleen groeit in het noordoosten van Argentinië, het oosten van Paraguay en het zuidwesten van Brazilië (Ilex Paraguarenis). Het drinken van yerba mate is echter uitgebreid en wijdverbreid in Argentinië, Zuid-Brazilië, Paraguay, Uruguay en Chili. In Argentinië is het de op één na populairste drank, na water. Het wordt steeds populairder in andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Polen, Belgie en Nederland.

De kennis van yerba mate gaat terug tot het begin van de Guarani-indianencultuur. Toen de Spaanse veroveraars in 1515 naar Argentinië kwamen, ontdekten ze dat deze inheemse bevolking yerba mate gebruikte als drank en medicijn.
Yerba mate is voedzaam, maar voor de Guarani-bevolking speelde het ook een sociale rol. Het werd gebruikt als onderdeel van hun cultusritueel en als ruilmiddel met andere culturen, waaronder de Inca’s. Voor het Guarani-volk is de yerba mate een ​​geschenk van de goden. Drinken van de bladeren was voor hen als het drinken van de jungle zelf. Ze gebruikten het als een huismiddeltje voor veel dingen.

De eerste die yerba mate in cultuur brachen waren de jezuïtische missionarissen, die al rond 1670 yerba mate-plantages hadden. Het werd in de 17e en 18e eeuw een belangrijk handelsartikel binnen het Spaans-Amerikaanse rijk. De gaucho’s maakten Yerba Mate tot hun constante metgezel. Na een dag hard werken op de pampa’s verzamelden ze zich rond het kampvuur en deelden ze de kalebas rond zodat iedereen van de verfrissende drank kon genieten. Tegenwoordig is het de manier waarop miljoenen mensen in Zuid-Amerika en over de hele wereld de dag beginnen, gasten begroeten en goede tijden delen met familie en vrienden.

Yerba mate wordt wereldwijd steeds populairder. Het wordt snel de favoriete drank voor een gezondheid, energie en welzijn. Vanwege zijn groeiende populariteit wordt yerba mate ook verwerkt in energiedrankjes.

Maak kennis met yerba mate, dompel je onder in een euwenoude zuid amerikaanse cultuur.