Yerba mate is een drank die gemaakt wordt van de bladeren van een plant die bekendstaat als Ilex paraguariensis. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en wordt al honderden jaren gebruikt door de inheemse bevolking van dat gebied.Volgens de legende werd yerba mate voor het eerst ontdekt door de Guaraní-indianen, die in het gebied leefden waar de plant groeit. Het verhaal gaat dat een godheid, Yakairá, de plant aan de indianen gaf als een geschenk. Yakairá vertelde de indianen dat yerba mate hen zou helpen om hun geest te versterken en hen energie zou geven om hun dagelijkse bezigheden te volbrengen.

In de 16e eeuw, toen de Spanjaarden Zuid-Amerika veroverden, leerden ze over yerba mate van de inheemse bevolking en begonnen ze de plant te kweken en te exporteren. In de loop van de tijd werd yerba mate steeds populairder en werd het een belangrijk onderdeel van de cultuur van veel landen in Zuid-Amerika, vooral in Argentinië, Paraguay en Uruguay.

Tegenwoordig wordt yerba mate nog steeds veel gedronken in Zuid-Amerika en het is ook populair geworden in andere delen van de wereld, waaronder Europa en Noord-Amerika. Het wordt vaak gedronken uit een speciaal soort beker, de “mate”, die gevuld wordt met yerba mate-thee en die men deelt met vrienden en familie.