[:nl]Amargo – “Mate Amargo” betkent yerba mate zonder toevoegingen zoals suiker, honing, limoen, melk etc

Algarrobo – Common type of wood, aka carob, used to make yerba mate gourds in Argentina.

Bombilla – Het rietje met filter waar de yerba mate mee wordt gedronken

Canchada – Grof gemalen yerba mate.

Cebador – De persoon die de mate bereidt in een mate cirkel

Chimarrão – Braziliaans voor yerba mate in heet water zonder suiker

Despalada – Mate zonder enige steeltjes. In het Spaans ook wel genoemd “sin palos”

Dulce – Mate dulce betekent dat suiker is toegevoegd aan de yerba mate

Gaucho – Gaucho mate is yerba mate die gemaakt wordt in Brazilie en Uruguay, gemaakt van sterke, poederige yerba mate .

Guayusa – refereert aan de plant Illex guayusa. De “yerba mate” uit Ecuador

Lavado – spaans voor gewassen, de yerba mate is waterig geworden en de bladeren in de mate dienen vervangen te worden door nieuwe

Mate – (of guampa of gourd) is de kop gebruikt om de yerba meta te bereiden en op te drinken

Mate cocido – Hete kolen bovenop een berg yerba mate vervolgens suiker over de bladeren sprinkelen,zorgt dat de suiker carameliseert. Vervolgens wordt het mengsel in kokend water gedompeld

Matero – Yerba mate enthousiasteling

Mborobire – Grof gemalen yerba mate.

Mineros – Mijnwerkers. Refereert aan de vroege yerba mate oogsters in Paraguay, in vroege tijden werd yerba mate om economische redenen als een mineraal gekwalificeerd

Molida – Fijn gemalen mate, het eindproduct dat vervolgens wordt verpakt en verkocht

Palos – Kleine witte twijgjes toegevoegd aan bepaalde soorten om de smaak te verbeteren, zorgt voor zoetheid and geeft de een zachte smaak aan de mate

Palo santo – Bulnesia sarmientoi. This Amazonian wood is often used to make mate gourds, offering its strong, dense, and arromatic qualities. A gourd made of this wood imparts a smoky, pine-like taste to the beverage. Often found in Argentina, Paraguay, and Bolivia. The resin of this wood has healing properties of its own.

Polvo – Meaning powder. This referes to the dust contained in Yerba mate preparations. Many companies will remove this dust, however in a small amount, this polvo will help the mate stick together, and impart added flavo, making the cycle last longer.

Sin Palo – Yerba mate without twigs, some consider the mate is harsher without these twigs.

Tapado – Meaning clogged. This term referes to the bombilla used to drink yerba mate, when it becomes plugged. “El mate este tapado”.

Terrafeiros – Wild yerba mate harvesters.

Terere – (portuguees) Yerba mate die koud wordt geserveerd, een traditie in Paraguay met zijn hete zomermaanden

Secado – The process where yerba mate is dried over gentle heat, usually takes place after sepecado

Sapecado – The process of cutting yerba mate branches, and holding them over a fire to halt the oxidation process from occurring, and discoloring the leaves during drying

Yerba canchada – Refers to the roasted, dried, and coarsely ground Illex paraguariensis “tea” that has not been aged further, or ground finely the way most yerba mate is sold

Yerbales – Yerba mate orchards

Yebateros – Wild yerba mate harvesters

Yuyos – Herbs and roots used in traditional remedies in Paraguay that are then added to yerba mate. Some examples include peppermint, cilantro, chamomile, etc.[:]