Leef als een Latino

bron: http://www01.menshealth.nl.kpnis.nl/Gezondheid/Artikelen/Gezondheid-tonen-op-pagina/Leef-als-een-Latino.htm

In Latijns Amerika bestrijden ze de zomerhitte met meer dan alleen water. Deze adviezen van onze collega’s en doorgewinterde zomersurvivors uit Brazilië, Argentinië en Mexico bezorgen jou een coole zomer.

Op het werk
Veel water drinken is in Zuid-Amerika natuurlijk een pre. ‘Iedereen heeft vaak een flesje water op z’n bureau staan’, vertelt onze Mexicaanse collega Jorge Pedro Uribe Llamas. In Mexico is water met een smaakje een begrip. ‘Bijvoorbeeld ananas of citroen, maar vooral ‘horchata’ – een mix van rijstwater en suiker’, vertelt de Mexicaan André Félix-Díaz Rojo, hoofdredacteur van de Zuid-Amerikaanse Men’s Health
Argentijnen drinken op de werkvloer behalve water ook veel smoothies en vruchtensappen: lekker fris én gezond. ‘Als lunch is een groene salade erg geliefd’, zegt de Argentijn Lucio Grimaldi, werkzaam bij de Amerikaanse uitgever van Men’s Health.
Mexicanen kiezen als lunch ook graag een salade en eten tussendoor veel fruit. Op hete dagen is de wortel van de jícama-plant een razend populair tussendoortje. Deze zoete wortel – hier in Chinese toko’s als yamboon te krijgen – bestaat voor zo’n 90 procent uit water. ‘Wat citroensap en chilipoeder er over en je hebt een heerlijke, frisse snack’, vertelt Jorge Pedro.

Na het werk
‘Bier is na werktijd de favoriete drank in Brazilië’, vertelt redacteur Wilson Weigl van de Braziliaanse Men’s Health. Dit geldt ook voor Mexico: ‘Het is de nummer één hittebestrijder’, zegt André Félix. ‘Wat zout en citroen in je bier werkt helemaal goed tegen de dorst’, vult Jorge Pedro hem aan. ‘Dat heet in Mexico een ‘michelada’.’
Lucio: ‘Argentijnen drinken op zomeravonden veel rode wijn. Dat hoort nu eenmaal bij ‘asado’, oftewel gegrild vlees. Dit wordt met warm weer veel gegeten, omdat het buiten wordt klaargemaakt op een ‘parrilla’ – de gril.’
‘In Mexico is ‘ceviche’ een van de populairste zomergerechten, vooral aan de kustplaatsen’, vertelt Jorge Pedro. Mexicaanse ceviche is een salade van vis, ui, paprika, koriander, zout, avocado en peterselie, gemarineerd met citroen. André: ‘Citroensap is in de zomer mateloos populair in Mexico. We gebruiken het in soep, over steaks… voor alles eigenlijk. Het is heel smaakvol en verfrissend.’

Op het strand
Brazilianen en Mexicanen drinken op het strand het liefst een koel biertje.

Argentijnen geven de voorkeur aan de zure, cafeïnehoudende thee ‘maté’. Dit aftreksel van de Yerba Matéplant bevat veel vitaminen en mineralen, zoals vitamine A en E, magnesium en natrium. Vooral dat laatste verlies je wanneer je zweet. Natrium is belangrijk om je vochtbalans op peil te houden. Maté is een geschikte kandidaat om dit mineraal mee aan te vullen en is weer eens wat anders dan een energiedrank.